A Haraszthy Pincészet sokkal több, mint szőlő és bor: Kikapcsolódás, változatos programok, feledhetetlen élmények, egyedi gasztronómiai világ, szabadság, barátság és szerelem.

kezdetek

Kezdetek

A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítettük és készítjük jelenleg is karakteres borainkat borászunk, Pázmányi Dániel vezetésével.

Jelen

Jelen

Jelenleg 123 hektáron gazdálkodunk, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeink közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, pincészetünk közvetlen szomszédságában található. Innen szüreteljük Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált borainkat és prémium pezsgőnk alapborát. Ültetvényeink többi része Válon található, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgozunk. Itt található a Szerelem-szobor is, mely műalkotás LOVE sorozatunkat inspirálta.

Válnak különösen fontos helye van pincészetünk életében: célunk, hogy a váli területeinket folyamatos odafigyeléssel és munkával teljesen rendbe hozzuk: a hiányzó tőkéket pótoljuk, a régi területeket újratelepítsük, valamint új ültetvényeket hozzunk létre, előtérbe helyezve a fenntartható fejlődés szempontjait is.

Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkozunk. Legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkozunk, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használunk.

A Haraszthy világa

A Haraszthy világa

Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgozunk, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során.

2022-ben 535.000 palack bort készítettünk, kínálatunkat pedig igyekeztük úgy összeállítani, hogy minden érdeklődő számára izgalmas, egyedi világú tételeket kóstolhassanak.

A LOVE és az ETYEK borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a frissesség, primer aromagazdagság és lendületesség.

GASTRO LINE borainkat kifejezetten éttermek számára értékesítjük, hiszen ezen tételek tökéletesen párosíthatók különféle ételekkel.

Prémium és Fantástico borcsaládunk borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

Szortimentünkben továbbá megtalálhatóak argentin és kaliforniai testvérpincészeteink tételei is.